Tiesit varmaan, että sillä mitä syöt ja juot on suuri vaikutus niin hyvinvointiisi, kuin myös siihen, millä tarkkuudella teet työsi ja erilaiset arjen valinnnat. Jos esimerkiksi olet nukkunut tai syönyt huonosti, teet todennäköisemmin huonompia ja äkkipikaisempia valintoja, kuin jos olisit nukkunut hyvin tai syönyt paremmin. Otetaan pariin näihin vinkkejä.
Luontaistuottteet avuksi
Jos sinulla on vaikeuksia nukkua hyvin, tai nukahtaa, tai tunnet olevasi ahdistunut, yksi mahdollinen apu löytyy luonnosta. Luontaistuotteissa on myös CBD-öljyt, joiden on tutkittu olevan avuksi nukkumisessa ja ahdistuksen hoidossa. Lue lisää täältä.
Toisekseen ei kannata unohtaa vitamiineja, jotka auttavat jaksamaan ja sitä kautta auttavat sinua pysymään skarppina. Etenkin C-vitamiini ja useimmat B-vitamiinit, kuten B2-, B3-, B5-, B6 ja B12, vaikuttavat jaksamiseen eli auttavat meitä pysymään virkeinä ja hyvässä vedossa. C-vitamiini edistää lisäksi raudan imeytymistä, mikä osaltaan vähentää väsymystä.
EU-komission hyväksymät terveysväittämät B12-vitamiinille:
- edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
- edistää hermoston normaalia toimintaa
- edistää normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa
- edistää normaaleja psykologisia toimintoja
- edistää normaalia veren punasolujen muodostumista
- edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
- osallistuu solujen jakautumisprosessiin
Nuku tarpeeksi
Tiedät sen tunteen, kun yöuni on jäänyt vähäiseksi ja edessä on tärkeitä päätöksiä. Tuloksena saattaa olla päänsärkyä ja huonosti tehtyjä päätöksiä, joten kannattaisiko yrittää nukkua paremmin? Tarkistatko esimerkiksi viimeisenä vielä älypuhelimestasi illan viestit ennen nukkumaanmenoa, ei kannata. Nukkumaanmenoa edeltävä aika pitäisi rauhoittaa kaikesta digitaalisesta, eikä liian raskastakaan saisi syödä, jotten elimistö joudu tekemään vielä töitä ennen nukattamista. Lisäksi on hyvä varmistaa, ettei nukkumatila olisi liian kuuma tai liian valoisa, nukkumispaikkakin on hyvä tehdä mahdollisimman itselle sopivaksi.
Se mikä määrä tunteja on nukkumiselle tarpeeksi riippuu meistä jokaisesta, mutta puhutaan sellaisesta 6-8 tunnista per vuorokausi. Osa myös puhuu, että pitäisi mennä nukkumaan silloin kun keho niin kertoo ja vaatii, eikä odottaa siihen tiettyyn kellonaikaan.
Syö hyvin ja monipuolisesti
Päätöksen teon apuna on kehon hyvä energiatasapaino, joka taas saadaan aikaiseksi oikeilla ruokavalinnoilla. Syömällä hyvin ja terveellisesti sekä rutiininomaisesti tiettyinä kellonaikoina, luodaan keholle mahdollisuus rakentaa hyvä pohja arjen toiminnoille. Hyvä ja monipuolinen ruoka takaa tarpeellisen energiamäärän päivän tehtäville, ja varmistaa, että keholla on energiaa silloin kuin sitä tarvitaan. Äläkä unohda juomista, aikuisen pitäisi juoda ainakin se pari litraa nestettä, vaikka vain vettä, päivässä.
Jos sinusta tuntuu, että et oikein tiedä, mitä söisit tai mitä suunnittelisit tulevalle viikolle, netistä kyllä löytyy hyviä vihjeitä ja oppaita sinulle.
Älä unohda liikuntaa
Syöminen, juominen ja nukkuminen ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeätä on liikunta sekä sosiaaliset suhteet. Me ihmiset olemme monimutkaisia kokonaisuuksia, joiden toiminnasta ei kukaan pääse koskaan täysin jyvälle, mutta kuuntelemalla itse omaa kehoamme opimme auttamaan itseämme etukäteen.
Meidän kehomme ovat tehty liikkumista varten, ja nykyaikainen työ ei välttämättä ole sitä. Siksi tarvitsemme siis ylimääräistä liikuntaa, joka voi olla vaikka päiväkävely puistossa tai iltalenkki kävellen naapurustossa. Koska työ ei enää sisällä liikuntaa, on meidän keksittävä sitä muuten vapaa-aikaan, vaikka sitten ryhmäliikunnan tai harrastuksen tai vain kävelyn kautta – mutta jollakin tavalla sinun pitää liikkua joka päivä, muuten kehomme alkaa oireilla.
Päätöksenteko ja ajatuksemme
Ajatuksemme lähtevät helposti harhailemaan kun olemme väsyneitä, nälkäisiä tai kehoamme kolottaa. Siksi kannattaa pitää huolta yhtälailla siitä pääkopasta kuin kehostakin, jotta tekisit niitä itsellesi parhaita päätöksiä. Se ei tarkoita, että tekisimme sittenkään aina oikeita päätöksiä, mutta ainakin olemme luoneet itsellemme tilanteen, missä meillä on mahdollisuudet tehdä parhaat päätökset.
Luo siis itsellesi mahdollisuudet ylläpitää omaa hyvinvointiasi – loppujen lopuksi, kuka muukaan sen tekisi, kuin sinä itse.